Atlanterhavstang

Gourmettang

Gourmettang er énmandsbetjent af agronom, konsulent og tangsælger Poul Erik Nielsen, som siden medio 90’erne har beskæftiget sig med tangs unikke egenskaber til flere formål.

Irisk økologisk tang:
Håndhøstet, tørret, pakket og snittet af Connemara Organic Seaweed Ldtd.

Islandsk tang:
Tangen høstes med hånd fra båd af den naturlige bestand i det rene vand ved de islandske kyster og tørres ved geotermisk energi ved så lav temperatur at alle næringsstoffer og enzymer bevares. Produceres og pakkes af: Hafnot ehf, Seaweed Iceland Ltd, PO-Box 24, 240 Grindavik, Island.


Prof. Ole G. Mouritsen skriver i “Seaweed – edible, available og sustainable” udgivet af University of Chicago Press 2013 direkte oversat og under overskriften:“Revival of a proud tradtion”: 

“Seaweed Iceland (Hafnot ehf) har hjemme i Grindavik på Islands sydkyst. Ejeren – Grettir Hreinsson – fokuserer på produkter af høj kvalitet, i små partier, solgt i designerindpakning. Hans markedsføringsstrategi er typisk islandsk – baseret på bæredygtig høst i de rene vande med højeste grad af renhed og miljøvenlig tørring med geotermisk energi ved lave temperaturer. Sukkertang fra hans virksomhed er noget af det reneste jeg har set!”  

iceland-Grindavik-gourmet-tang

 

 

Tang til fødevare-, kosmetik og foderindustri.

På verdensplan høstes ca. 18 mio. ton tang om året, som efter raffinering, primært bruges i fødevare- og kosmetikindustrien. Grettir Hreinsson kan luftsortere og mikronisere tang til kvaliteter, der lever til kravene i fødevare- og kosmetikindustrien. I forsøg med tang tilsat husdyrfoder er der konstateret antibiotika-lignende effekt. Selv med så små doseringer som 1 kg. pr. ton foder. Gourmettang formidler tang af foderkvalitet fra norske Algea AS. Tangen høstes ved den norske kyst, tørres og formales til mærkevaren: AlgeaFeed 1,4 og pakkes i 25 kg. poser (vejl. 20 kr. pr. kg.). Poul Erik besvarer gerne spørgsmål om produkter og tang generelt på tlf. 2174 6838 / 8698 0868)

Anbefalet litteratur: Tang – Grøntsager fra havet af prof. Ole G. Mouritsen og Umami – Gourmetaben & den femte smag af prof. Ole G. Mouritsen og kok Klavs Styrbæk

Gourmettang v. PenAgro Aps (Cvr.nr. 33162626), Lomvievej 16, 8541 Skødstrup er registreret og kontrolleres af Fødevarestyrelsen.

 

.

Alle kender tang fra Sushi, men tang kan med fordel fylde meget mere i danskernes kost. Smagsmæssigt fordi tang forstærker madens smag med umami. Sundhedsmæssigt fordi tang er rig på kostfibre, har et lavt kalorieindhold og indeholder bl.a. de essentielle fedtsyrer, omega-3 og omega-6, jern, jod, selen, vitaminer inkl. B12 samt antioxidanter. Tang giver det friske og sunde pift til både fiskefrikadellen, rugbrødet og gourmetmiddagen. Tang kan med fordel erstatte køkkensalt, da tang primært indeholder kaliumsalte, der ikke øger blodtrykket.

 

Dulse-seaweed

Søl = Söl = Dulse = Palmaria palmata
Dulse har en meget fin struktur og kan nydes direkte fra pakken. Snittet til drys på salater, i fiske- og kødretter, i dej til brød, i pesto mv. Eller udblødt i et par minutter, duppet for overskydende vand i et viskestykke og derefter friteret eller smørstegt på pande eller penslet med lidt olie og bagt i ovn. Til det sunde pift og smag i sandwich, på smørrebrød, pasta, pizza mv. Kun fantasien sætter grænser.

Royal-Kombu-Sweet-Kelp-seaweed

Fingertang = Kombu = Laminaria digitata og Sukkertang = Royal Kombu = Lamninaria saccharina.
Begge har en grovere struktur end Dulse. Den søde smag i Royal Kombu, skyldes et højt indhold af kulhydrater primært mannitol. Kombu eller Royal Kombu er obligatorisk i den japanske misosuppe. De kan bruges som krydderi og smagsforstærkere i supper, stuvninger, saucer og grøntsagsretter eller som garniture til fx fiskeretter. Udbødes i så lidt vand som muligt og lad simre i 20>40 min. uden at koge (al dente bid).
AtlanticWakame-seaweed
Vingetang = Wakamé = Alaria esculenta
Wakamé anses for at være den fineste tangart, men adskiller sig fra de tre andre ved en grov bladribbe, som bør fjernes efter udblødning i et par min. Det ribbefri blad har samme fine struktur som Dulse og kan bruges på samme vis. Den indgår typisk i misosuppe, men er ellers mest kendt fra fiskehandlerens ”Wakamé tangsalat”. Det skal dog nævnes, at den flotte grønne farve og strukturen i samme salat ikke skyldes den meget fine brunalge: Wakamé!